Tynkowanie tortu to nic innego, jak nałożenie porządnej warstwy kremu na boki i wierzch złożonego tortu, a potem wyrównanie go. Nie każdy jednak krem spełnia warunki dobrego tynku do tortu. Od tynku oczekujemy idealnie wygładzonej powierzchni, bez bąbelków powietrza, grudek, ranek kłutych i szarpanych, dosłownie jak tafla szklana.

Dobry tynk do tortu musi dać się wygładzić w ostry kancik, utrzymać tort w założonej formie, nie pozwolić na to, by konstrukcja się zapadła, wybrzuszyła, zdeformowała czy rozjechała. Nie może też pękać pod wpływem zmiany temperatury. I dobrze by było, aby dał się łatwo wybarwiać!

Najlepsze tynki do tortu najczęściej powstają na bazie masła lub czekolady. Oczywiście, każdy ma swoje ulubione, zarówno pod względem smaku, jak i pracy z tynkiem. W Akademii znajdziecie sprawdzone przepisy na kremy idealnie nadające się na tynk do tortu. Zawsze też zwracajcie uwagę czy tynk nadaje się pod masę cukrową, czy nie.




Czym można otynkować tort?

Do otynkowania tortu możemy użyć w zasadzie dowolnego kremu od bitej śmietany, przez kremy maślane, aż po ganache. Każdy z nich ma swoje właściwości, a użycie go swoje konsekwencje. Są też torty, których celowo nie tynkujemy, albo tylko przecieramy je delikatnym woalem kremu.